|
|
|
|
|
Akciğer Doku İçi Hastalıkları
Akciğerlerin hava keseciklerini (alveol), minik soluk tüplerini (bronş), minik atardamarlan (arteriyol) ve özellikle bunların arasındaki dokuları (interstisyum) etkileyebilecek 200'den fazla durum vardır.
Doku içi rahatsızlıklar, akciğerin oksijen ve karbon dioksit değişimini yapan doku oluşumunun yaralanması ve iltihabın aşın ve anormal bir biçimde olması şeklinde kendini gösterir. Nadir görülmemekle beraber, doku içi rahatsızlıklar, kronik bronşit, amfizem ve engelleyici rahatsızlıklar kadar sık karşılaşılan hastalıklar değildirler.
Asbestoz, kayalifi (asbest) solumanın sonucunda oluşan akciğerlerde anormal yaraların oluşmasıdır. Asbest, 1970'lerin ortasından bu yana, binalann izolasyonunda kullanılan bir inşaat malzemesidir.
Asbest, 9 milyondan fazla işçiyi (madenciler, elektrikçiler ve eski evleri onaranlar) risk altına sokmuştur. Asbestoz hastaÂlığı, asbest alımından sonra 10 yıl kadar kendini göstermez ve kansere sebep olabilir.
Silicozis, silika tozu solumanın sonucu oluşur ve belirtilerinin ortaya çıkması yıllar sürer. DünyaÂdaki en yaygın iş hastalığıdır. Kara akciğer hastalığı veya kömür madencilerinin pnömokonyoz hastalıklan da, kömür madenlerinde kömür ürünlerini 10 yıl soluduktan sonra ortaya çıkar.Doku içi akciğer fibrozlarına neden olan, diğer durumlar bir otoimmün tepki olarak gelişir; burada, vücuttaki bağışıklık sistemi yanılgıya düşerek, kendi dokularına saldırır ve bu da iltihaplar ve yaralara yol açar.
Sarkoidoz, bu durumun en bilinen örneğidir ve genellikle 20 ila 50 yaş arasındaki insan-lan etkiler. Sebebi bilinmemektedir. Kendi kendine iyileşebileceği gibi, bazılarında ısrarcı ve hatta, akciğerleri ve vücudun diğer kısımlannı zayıf düşürerek ilerleyen bir hastalıktır.
Sebebi bilinmeyen akciğer fibrozu (idyopatik akciğer fibrozu), akciğerlerde iltihap ve yaraların oluştuğu ve orta yaş grubu ile yaşlıları etkileyen bir hastalıktır.
SEMPTOMLAR
Akciğer doku içi rahatsızlıktan, yavaş ve sinsice ilerleyen hastaÂlıklardır. İlk fark edebileceğiniz, normal hareket ederken bile, kısa nefes yetmezliğidir. Zamanla, kendinizi yorgun ve daha az harekette bile nefessiz hissetÂmeye başlarsınız. Diğer belirtiler, kuru öksürük ve göğüs ağnsıdır. Akciğer dokusunda yaralar oluştukça da kilo kaybedersiniz.
TEDAVİ SEÇENEKLERİ
Doktorunuz teşhis koyabilmek için, akciğer röntgeni, BT, spirometri ve teşhisine yardımcı olabileÂceğini düşünüyorsa, akciğer biyopÂsisi de isteyebilir.
Tedavi, akciğerlerin ne kadar sertleştiğine, hastalığın altında yatan sebebe bağlı olarak değişir. Ciddi vakalarda, kronik bronşit ve anfizem gibi, burun çatalı veya yüz maskesiyle verilen oksijen takviyeÂsine ihtiyaç duyabilirisiniz.
İş ortamından kaynaklanan durumlarda, muhtemelen ortamıÂnızı değiştirmeniz istenecektir. İdyomatik akciğer fibrozlannın tedavisinde, iltihabın yok olmasına yardımcı olmak için, kortikostereoid ilaçlar yazılabilir. SarkoÂidoz tedavisi, hastalığın vehametine ve zaman içindeki seyrine bağlıdır. Kortikosteroit ilaçlar da kullanılabilir. Tedaviye rağmen, durumunuz kötülüyorsa, akciğer nakli bir seçim olabilir.
|
|
|
|
|
|